to. tammi 23rd, 2025

Viime päivät ovat menneet lähinnä sängyn pohjalla maatessa. Ilmeisesti joku virus on päässyt iskemään, sitä mieltä ainakin oltiin työterveydessä. Kalastamaan en siis ole päässyt vaikka mieli kyllä tekisi. Madesesonkikin alkaa pikkuhiljaa olemaan parhaimmillaan.

Viikonloppuna oli vähän juttua siitä, että voiko eri alueiden hauilla olla erikokoinen suu. Eräs kaveri oli ollut havaitsevinaan, että Merenkurkun hauilla oli pienempi suu kuin serkuillaan Turun saaristossa.
Ja kyllähän se näyttää olevan mahdollista. Uumajan yliopistossa työskentelevät tutkijat C. Magnhagen ja E. Heibo ovat tutkineet asiaa ja tehneet siitä julkaisun. Heidän tutkimus osoittaa, että vesistöissä joissa saaliskalat ovat harvassa, on siellä elävillä hauilla pituuteensa nähden suuri suu. Vastaavasti niillä alueilla missä saaliskaloja on tiheässä, on hauilla suhteellisesti pienempi suu.
Siellä missä saaliskalat ovat harvassa, on hauen kyettävä nielemään suurempikin saalis. Suurissa saaliskalatiheyksissä on hauilla varaa valita, jolloin pienemmälläkin kidalla pärjää.

Lue koko tutkimus: Gape size allometry in pike reflects variation between lakes in prey availability and relative body depth

Hauen suu

By Juha

3 thoughts on “Angling science III”
  1. Tuossa kuvassa sulla on hyvä esimerkki (arvaan) Vaasan alueen hauen suun koosta. Suupieli on erikoisen lyhyt. Ainakin siihen nähden mitä vaikka Saaristomeren hauilla näkee.
    Hieno juttu, kun laitoit tuon linkin siihen artikkeliin. Näkemisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *