Ismete-välineet

Liimauspuristimien käyttö vapatukina näyttää olevan kovasti suosiossa tuolla länsinaapurin ismete-harrastajien keskuudessa. Pakkohan niitä on itsekin kokeilla, että kuinka hyvin ne toimii. Clas Ohlsonilta löytyi sopivan isoja puristimia, eikä hintakaan ollu paha.
Pientä modausta niihin piti kuitenkin tehdä; puristimien leuat ovat nimittäin suorat eikä vapa oikein pysy niissä, vaan keikahtaa helposti jommalle kummalle sivulle. Pienen aherruksen jälkeen syntyi leukoihin sopivat kolot ja nyt pysyy vapa halutussa asennossa.

Vasemmalla olevaa on muokattu, jotta vapaa pysyy sopivassa asennossa

Vipan voi kiinnittä puristimeen vaikka parilla nippusiteellä. On kuitenkin toinen ja varmaankin parempi tapa vipan kiinnittämiseen. Sen voi tsekata alla olevasta Tok Fishing Teamin videosta.

Koukut poikki helpommin

Haukea onkiessa pyrin aina tekemään tartutuksen mahdollisimman aikaisin, jotta hauki ei ehtisi niellä syöttiä. Olenkin onnistunut siinä melko hyvin ja useimmiten olen saanut koukut hauen suusta helposti ja nopeasti irti.
Tällä kaudella on kuitenkin sattunut kahdesti niin, että koukut ovat olleet liian syvällä kiinni. Näitä tilanteita varten olen varustautunut sivuleikkureilla, joiden avulla saan pätkittyä koukut poikki ja sen jälkeen palasina pois. Ongelmana on kummallakin kerralla ollut se, että sivuleikkurini ovat olleet liian lyhyet. Koukut on kyllä saatu poikki ja pois, mutta käsiin on tullut katkomisoperaatiossa melkoista osumaa hampaista.
Tänään tuli sitten käytyä kylillä ja kaupasta löytyi vähän pitkävartisemmat leikkurit. Näillä pitäisi katkomishommat onnistua hieman vähemmin vaurioin.

Syvälle tarttuneiden koukkujen irrottamisesta löytyy erittäin hyvä artikkeli PAC:n sivuilta. Kannattaa lukea.

Taustalla vanhat ja edessä uudet leikkurit

Flötestrolling eli kohouistelua

Tuli tuossa hankittua sähkömoottoori ja sitähän piti lähteä kunnolla testaamaan. Mukaan veneeseen tuli sähkömoottorin ja akun lisäksi täkykalat, kaksi vapaa, ja muut tarvikkeet, sekä tietenkin termoskannullinen kahvia!

Kuuden tunnin hinauksen tuloksena oli yksi about kolmekiloinen hauki sekä yksi raskas tärppi. Ei siis mikään erikoinen saalis. Seuraavalla reissulla taidan satsata vähän syvempiin alueisiin.

Tsekkailin päivän aikana GPS:n näyttämiä nopeuksia; myötätuulessa mentiin 2,6 km/h, vastatuulessa 1,8 km/h ja tyynessä 2,5 km/h. Nuo nopeudet on vähän liian korkeita mun makuun, mutta hitaampaakaan tolla ei pääse ja pienimmällä vaihteella mentiin. Seuraavalla kerralla pitää varmaan ajaa vain vastatuuleen ja lasketella sitten airojen kanssa jarrutellen myötätuuleen. Lyhyet pysähtelytkään ei varmaan olisi pahitteeksi.

Baitrunner -kela on ehdoton kohouistelussa

Perhoja

Viimeisen ismete-reissun tulos oli yksi parin kilon hauki ja yksi karkuutus. Karkuun päässyt vaikutti melko isolta. Kala vei heti tärpin tultua kovalla vauhdilla siimaa kelalta, mutta ei vaan sitten jostain syystä pysynyt kiinni. Ehkä täky oli koukuissa liian kovaa kiinni, tai jotain. No, näitä tulee aina.

Tänään ei viittiny lähteä jäälle, kun tuli niin raakasti vettä taivaalta. Sen sijaan istahdin sidontapenkin ääreen ja pyörittelin muutaman haukiperhon. Ideana oli sitoa osa perhosta putkeen ja osa koukkuun. Näin voi sitten yhdistellä erivärisiä osia kesken kalareissun ja etsiä oikeaa väriä joka kullakin hetkellä parhaiten kelpaisi.

Koukku

Tässä tällainen Brazilian banana. Siihen lisäksi putkiosa, niin saadaan lisää koko ja painoa. Muuten jää heittopituudet virvelillä heitettäessä liian lyhyeksi.

Koko perho

Noita kahta osaa vaihtelemalla saa sitten helpsti erinäköisiä ja -kokoisia yhdistelmiä. Pari koukkua jo sidoinkin, mutta lisää pitää vielä saada aikaseksi ennen jäiden lähtöä.

Koukut

Video

Viime perjantain reissulla tuli vähän kuvailtua GoPro-kypäräkameralla. Alla näkyy tuotoksia.

Vapatuki

Netistä ja lehdistä näkee kuinka ismeten harrastajilla on käytössään mitä erilaisempia vapatukia. Alkuaikoina yleisimpiä olivat sähköputksesta kootut viritelmät, niitä on monilla vieläkin. Tällä hetkellä erilaiset jousikäyttöiset liimauspuristimet tuntuvat olevan suosittuja.
Itse olen käyttänyt alusta asti kolmijalkoja, ne näyttävät olevan monen muunkin harrastajan käytössä.

Ismete

Kolmijalat ovat kuitenkin herkkiä rikkoontumaan, varsinkin niiden teleskooppiset jalat ovat heikko kohta. Ainahan voi tietenkin hankkia uusia rikkoontuneiden tilalle, nehän ovat aika halpojakin. Ja niin minä teinkin aluksi. Mutta kun nekään eivät kestäneet sen paremmin oli aika keksiä jotain uutta.
Kiersin rikkoontuneista kolmijaloista irti niiden V-osat, siis se osa jota vasten vapa lepää. Otin yhden V-osan mukaan ja marssin rautakauppaan. Rautakaupasta löytyi V-osan kierteeseen sopivia kiilapultteja sekä pari metriä kupariputkea, jonka sisämitta sopi kiilapultin kanssa.

Vapatukien kasaaminen oli yksinkertaista. Sahasin putken sopiviksi pätkiksi, joka tässä tapauksessa oli n. 34 senttiä. Sen jälkeen löin kiilapultin putken päähän ja kiristin kiilapultin mutterin. Tämän jälkeen annoin vasaraa putken toiselle päälle, jotta sain sen sopivan muotoiseksi, eli kartioksi. Lopuksi kiersin vielä V-osan kiilapultin kierteeseen. Näin oli ensimmäisen vapatuki valmis.  Sitten samat vaiheet mutaman kerran uudelleen ja pian oli kaikkien rikkoontuneiden kolmijalkojen V-osat saatu uusiokäyttöön.

Tällainen vapatuki tai penkkakeppi ei kuitenkaan pysy itsestään jäällä pystyssä, vaan sille on porattava reikä. Reiäntekoa varten päätin hankkia vanhan kunnon vintiläporan. Toinen vaihtoehto olisi ollut akkuporakone, mutta sen kanssa olisi aina pitänyt huolehtia akun varauksesta.
Sopiva vintiläpora löytyi kirpputorilta hintaan 5€.

Tänä talvena onkin sitten ollut käytössä uudet vapatuet, eikä ole tarvinnut murehti rikkoontuvia kolmijalkoja. Ehjiä kolmijalkoja on jäljellä vielä muutama ja ne saa olla käytössä niin kauan kunnes hajoavat.

Ismete-setti

GoPro HERO videokamera

Monet kaverit on viimeaikoina hehkuttanut GoPro HERO kypäräkameraa. Innostuin sitte lopulta ittekin edellisviikolla hankkkimaan sellaisen. Tilaus sisään Varuste.netin sivuilla ja muutaman päivän päästä tulikin jo postista tekstari, että saa noutaa omansa pois. Nopeaa ja asiallista toimintaa.

Tota on nyt tarkoitus pitää mukana tulevilla kalareissuilla ja filmailla mahdollisimman paljon eri tilanteita. Myös vapaasukellusreissuilla tuo tulee olemaan mukana. Kamera on nimittäin vesitiiviin kotelon sisällä ja valmistaja lupaa, että sillä voi mennä 30 metriin saakka. Niin syvällä en tosin ole vielä käynyt… Suomen vesissä kaikki kuvaamisen arvoinen löytyy yleensä aika matalalta.
Vaikka kyseessä on kypäräkamera, ei sitä silti ole pakko kiinnittää sitä kypärään. Mukana paketissa on iso määrä erilaisia kiinnityslaitteita joista valita. Eniten tulen varmaan käyttämään kuvatessa otsapantaa, jolloin kamera on otsalla aivan kuin otsalamppu.

Netistä löytyy paljon siistejä GoPro kameroilla kuvattuja pätkiä, esim tämä ja tämä

GoPro HERO Varuste.netissä
Valmistajan saitti