Säynäviä onkimassa

Jo useampana keväänä on avovesikausi alkanut mun osalta säynävän onkimisella, niin tänäkin vuonna. Ja olihan se taas aivan tosi hienoa. Kalaa tuli, ilmat oli hienot ja oli kaikin puolin oikein mukavaa. Tulipa siinä onginnan lomassa nähtyä kalojen lisäksi myös monenlaisia muita eläimiä mm. valkohäntäpeura kävi ihan lähellä, sisilisko touhusi aivan vieressä ja ilmassa liitelivät ainakin merikotka, ruskosuohaukka, kurki ja joutsenia.

Luontokokemuksia siis kertyi, tärkeintä oli kuitenkin se säynävän onginta. Tavoitteena oli tietenkin saada joku oikein kunnon kokoinen yksilö. Ensimmäisenä iltana paljastui kuitenkin aika nopeasti, että oikein painavana säynävän saaminen voipi olla vaikeaa, suurin osa kaloista oli nimittäin jo ehtinyt kutea ja olivat siis hyvin laihassa kunnossa. Hyvänä esimerkkinä käy eräs 54,5 cm mittainen säynävä joka painoi 1,97 kg. Samaisen kalan paino oli ennen kutua ollut varmasti luokka 2,4 kg ellei ylikin. Joitain kutemattomia kaloja oli kuitenkin vielä jäljellä ja se antoi uskoa sen ison saamiseen. Ekan illan painavin kala antoi lukemat 2,03 kg.

Säynävä tulossa

Säynävä tulossa

Onginta jatkui seuraavana aamuna vähän yhdeksän jälkeen. Taisi olla heti aamun toinen kala joka painoi 2,05 kg, pieni parannus siis edelliseen päivään verrattuna. Tästä kalasta ei sitten kulunut kuin vajaa tunti, kun siiman pääsä tuntui aiempaa vähän raskaampaa tempoilua. Syke alkoi mukavasti nousta. Haaviamisvaiheessa jo näin, että nyt on siiman päässä selvästi reissun isoin säynävä. Kaikeksi onneksi kala näytti olevan myös melko pulleassa kunnossa.

Uusi oma säynäväennätys

Uusi oma säynäväennätys

Punnitus näytti kalan painoksi 2,6 kg, mikä oli oma uusi säynäväennätys! Pituutta kalalla oli 56 cm, mikä on täsmälleen sama kuin edellisen 50 grmmaa kevyemmän enkkakalani pituus.
Laitoin kalan nopeasti takaisin haavissa veteen, että se saa hieman palautua ennen valokuvaamista. Sitten muutama kuva ja säynävä takaisin uimaan.
Huh, olipa hieno kala ja vielä oma uusi ennätys. Eipä olisi avovesikausi voinut paljon paremmin enää alkaa.

 

Posted in Angling, Ide, Onginta, Säynävä and tagged as , , ,

3 comments on “Säynäviä onkimassa

 • Hei,

  Sympaattisen Säynävän onginta on hauskaa ja mielenkiintoista keväisin. Viikonloppuna sain ongella ( -mato) joitakin Vaasan lähisaaristosta
  Noin alle 1,2-1,5kg takaisin kasvamaan.
  1,5kg… Graavisuolaan tai savustan.
  Tosi hyvää.
  Mikäli en ole väärässä niin olet haavinut min ulle aikanaan Kuhan vaskiluodossa 3.150kg.
  Myöhäissyksyllä, aikana jolloin satama-altaaseen vielä oli mahdollisuus mennä kalastamaan.

 • Terve Timo
  Oikeassa olet, sama tyyppi täällä kirjoittelee.
  Oli kyllä hieno kala tuo satama-altaasta noussut kuha.

 • Niin,

  Oli hieno kala, tuli syötyä ja kuvattua Kurreen.
  Taisit haavitessa käydä napaamyöten vedessä ?
  Kuukauden kalan voitti kuitenkin Taimen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

five − two =