Kasvain

Lokakuun lopulla sain menneen syksyn toiseksi suurimman haukeni. Kala painoi 10,05 kg; se on kaikkien kolmanneksi suurin hauki, jonka olen saanut. Kymppikilon ylittäminen ei ole meikälle mitään arkipäivää, joten tuo oli todella tervetullut kala. Hauki oli hyvässä kunnossa ja antoi vavan päässä kunnon vastuksen. Kun sain hauen lopulta ylös, huomasin sen alaleuan alla jotain erikoista. Sieltä pullotti jotain, eikä se ollut syöttinä käyttämäni muikku.

Hauki 10,05 kg

Hauen alaleuassa oli reikä ja kalan turvonnut kieli törrötti reiästä pihalle.

Kasvain hauen kielessä

Irrotettuani koukut painoin kielen takaisin hauen suuhun ja laskin sen takaisin kasvamaan.

KIeli painettuna takaisin sisälle

Ajattelin ensin, että hauki olisi joskus ollut kiinni koukuissa ja päässyt repäisemään itsensä irti, jolloin alaleukan olisi syntynyt repeämä. Mietittyäni asiaa aikani tulin kuitenkin siihen tulokseen, että reiän oli aiheuttanut hauen kieleen tullut kasvain. Kasvain oli painanut aikansa alaleuan ihoa ja ihoon oli lopulta muodostunut aukko.
Lähetin kalasta seuraavana päivänä pari kuvaa Helsingin yliopiston kalataloustieteen professorille Hannu Lehtoselle ja kysyin hänen mielipidettä asiasta. Lehtonen vastasi sähköpostiini nopeasti. Hänkin piti todennäköisimpänä, että kieleen oli tullut kasvain, joka oli lopulta aiheuttanut reiän. Lehtonen ei ollut koskaan aikaisemmin nähnyt vastaava tapausta. Melko erikoinen hauki siis!

Onneksi kasvain ei tuntunut haukea paljoa haitaavan. Ensi syksynä kala voi hyvinkin painaa jo melkein kilon enemmän.

Posted in Täkyonginta and tagged as , ,

2 comments on “Kasvain

  • Hello Juha,

    Thanks for your kind words about my blog. I visited Helsinki a couple of years ago and was amazed by the lovely looking water around the city and of course the Baltic! What fish do you catch and what methods do you use? I’d love to visit again and fish for the pike and perch! Ben

  • Hi Ben
    I live in Kuortane, which is located about 400 km northwest from Helsinki.
    I fish quite wide variety of species. But most often i try to catch some of these species: pike, bream, burbot, silver bream, ide, perch or crucian carp. Big Crucian carp being easily hardest to catch 🙂 Float fishing with rod and reel and ledgering are my favourite methods.
    Let me know if you are planning to come visit Finland again.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

nine + seven =